vrijdag 14 oktober 2011

Jeroens dagboek 2

Jeroens dagboek 13 oktober
We hebben vannacht gelogeerd in de Days Inn in Lenox. Van daaruit zijn we in noordelijke richting gereden naar Williamstown. In de buurt van deze stad ligt Mount Greylock, met 1064 meter de hoogste berg van Massachusetts. Deze berg is bekend voor zijn fabuleuze uitzicht over de Berkshire Hills. Dat hebben we maar voor waarheid aangenomen want boven aangekomen was het zicht ongeveer armlengte. Laaghangende bewolking noemen ze dat. Gelukkig konden we de auto op 10 meter van de top parkeren en hoefden we geen lange wandeling te ondernemen om uiteindelijk de toppen van onze vingers te kunnen zien. Gelukkig was de lodge open.
Mount Greylock Lodge

Mount Greylock (1064 meter)

Aan de voet van de berg ligt het kleine stadje Williamstown, weer een typisch lieflijk stadje met 8000 inwoners waarvan een kwart student is op het Williams College. De reden voor ons bezoek was het Clark Art Institute. Een museum met de particuliere verzameling kunst van de Clark familie (rijk geworden met Singer naaimachines). In tegenstelling met Europa, waar de meeste musea eigendom zijn van de overheid, zijn veel musea in de VS in handen van particulieren. Niet gesubsidieerd dus. En dan toch gewoon de toegang gratis te maken. Dat stelt de bezuinigingen op de kunst in Nederland wel in een ander perspectief.
In het museum is veel impressionistische kunst te zien en negentiende-eeuwse Europese en Amerikaanse schilderijen. De moeite waard.     Clark Art Institute

Edgar Degas - The Dancing Lesson (1880)

 
Domenico Ghirlandiao - Portrait of a Lady (1490)

 
Winslow Homer - Undertow (1900)

Vanuit Williamstown in oostelijke richting naar Deerfield. De weg leidt over de Mohawk Trail, een zogenaamde "scenic byway" (toeristische route). Maar na een paar kilometer stoten we op een wegversperring. Een politieman vertelde ons dat door de orkaan Irene een gedeelte van de rijbaan weggeslagen was door het hoge water van de rivier. Via de omleiding konden we zelf deze schade bekijken. Ook bij de huizen aan de omleiding was de schade aanzienlijk, zoals kapotte schuren, door het hoge water weggeslagen tuinen en ontwortelde bomen.

Over de Yankee Doodle Candle Herrie zal Donny nog wel berichten.
Nog een stop op deze dag was bij de Bookmill in Montague. In een oude watermolen is een tweedehands boekwinkel, annex kunstgalerie, gebruikte cd-winkel, cafĂ©/restaurant ondergebracht. In de boekwinkel staan grote fauteuils om op je gemak lekker in de boeken te kunnen snuffelen. Alleen zit iedereen op het scherm van hun laptop te turen. Lang leve Free WiFi. Wij ook dus.     The Montague Bookmill


Nu op zoek naar een plek om te slapen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten